Immunmoduláció a légúti betegségek megelőzésében

Immunmoduláció a légúti betegségek megelőzésében
A baktérium-lizátumokban rejlő lehetőségek: OM-85

Irodalmi áttekintés

Dr. Herke Paula, Szigetszentmiklósi SZRI Tüdőgondozó


 

Az utóbbi évtized egyre sürgetőbb kihívása a gyakran feleslegesen alkalmazott antibiotikum-kezelés miatt kialakuló és Európában is egyre gyakrabban észlelt antibiotikum-rezisztencia (1). Részben az antibiotikumok kerülése, részben a vírusfertőzések elégtelen terápiás eszköztára miatt intenzíven kutatják a megelőzés és ellenállóképességünk fokozásának lehetséges útjait. Az immunmoduláció lehet az egyik ilyen út, aminek még az elején járunk.

 

Mit nevezünk immunmodulációnak?

Az immunrendszer egészének vagy meghatározott sejtjeinek működését lehet gátolni, ezt immunszuppressziónak nevezzük. A működést lehet specifikusan („immunstimuláns”) vagy nem specifikusan („immunmoduláns”) serkenteni. Bár több évtizede alkalmazzuk őket, az immunmodulánsok terápiás szerepe és hatékonysága még mindig vitatott. Szintetikus immunmoduláns hatású anyag például a levamizol. Természetes immunmodulánsok a különböző, potenciálisan patogén baktériumok lizátumai (pl. az OM-85 = Broncho-Vaxom® és az OM-89 = Uro-Vaxom®), néhány specifikus gombapoliszacharid, de ide sorolhatjuk a probiotikumokat, illetve az azokból képződött sejtmentes anyagokat (posztbiotikumok) is (1. ábra).
Tágabb értelemben a baktérium-lizátumok is posztbiotikumok, de ezt a kifejezést jellemzően mégis a probiotikumokkal foglalkozó szakirodalom használja.

1. ábra: Immunmoduláció lehetséges útjai (a szerző saját ábrája)

 

Mi a bakteriális lizátum?

Az 1970-es években mint „orális vakcinákat” vezették be a légúti megbetegedések kezelésében és megelőzésében az inaktivált patogén baktériumokból származó antigének keverékét. (Mára az indikáció a prevencióra korlátozódik.) Mivel nem élő kórokozók, előnyük, hogy bakteriaemiát nem okozhatnak, és nem vehetnek részt a rezisztenciagének átadásában. A forgalomban lévő lizátumokat eltérő törzsekből és eltérő módszerekkel állítják elő, ez lehet az egyik oka az inkoherens vizsgálati eredményeknek (1. táblázat). A baktériumtörzseket egymástól elkülönítve tenyésztik, inaktiválják és liofilizálják, majd meghatározott arányban keverik őket. Kapszulázva, granulátumként vagy szublingvális tablettaként kerülnek forgalomba (2).

 

1. táblázat: Bakteriális lizátumok csoportosítása az előállítás módja szerint

alkalikus lizátum denaturálja a bakteriális antigének fehérjéit
mechanikai diszrupció (ultrahang, hő, detergensek) segítségével készített lizátum nem változtatja meg a fehérjeszerkezetet
bakteriofágok felhasználásával készített lizátum

 

A baktérium-lizátumok használata azon a felismerésen alapul, hogy a bélben zajló immunfolyamatok, a bél mikrobiotái, valamint a tüdőben zajló immunfolyamatok és az ott lévő mikrobiom között kapcsolat van, amit bél-tüdő tengelynek neveznek (2. ábra). A per os adott liofilizált lizátumok a vékonybél Peyer-plakkjain keresztül kerülnek kapcsolatba a beteg immunrendszerével, fokozzák a veleszületett és szerzett immunitást, következményesen pedig a védelmet a vírusok és baktériumok okozta légúti fertőzésekkel szemben (3).

Az EMA 2019-ben elrendelte az Európában forgalomban lévő bakteriális lizátumok vizsgálatát költség-haszon szempontjából és indikációik bizonyítására (4).
“A forgalomba hozatali engedély minden jogosultjának, az egyeztetett protokollnak megfelelően, saját gyógyszerére vonatkozóan placebo kontrollos, kettős vak, multicentrikus, randomizált klinikai vizsgálato(ka)t kell végeznie, és azok eredményét be kell nyújtania annak érdekében, hogy az engedélyezett indikáció(k)ban tovább jellemezzék a baktérium lizátum-alapú termékük/eik hatásosságát és biztonságosságát. A vizsgálati populáció legyen reprezentatív az engedélyezett indikáció(k) szempontjából. A protokollokat az érintett nemzeti illetékes hatóságokkal kell egyeztetni (határidő: 2026. március 31.)”

 

2. ábra: A bél-tüdő tengely (Herke és mtsai nyomán) (5)

 

<< Visszalépés a kezdőlapra


TESZTKÉRDÉSEK


Kérjük, hogy jelölje meg a helyes válaszokat,
majd az eredmény megtekintéséhez görgessen a képernyő aljára.

#1. Mi a mondat helyes befejezése? Az immunmoduláció a szervezet fertőzésre adott immunválaszának...

#2. Melyik NEM a bakteriális lizátumok előállításának módszere?

Tovább

Results

Görgessen lefelé!

Gratulálunk!

Ön kellően tájékozott ebben a témában.
A tanfolyam kódja: IMMOD2021

Kattintson ide a folytatáshoz!

Görgessen lefelé!

A továbblépéshez több helyes válaszra lenne szükség!

  • Javasoljuk, hogy ide kattintva töltse be újra az oldalt, és olvassa el még egyszer ezt a részt.
  • FIGYELEM: Csak az oldal frissítése után tud új válaszokat megadni.
  • Csak helyes válasz(ok) megadása esetén tudja jóváíratni a kreditpontokat.

Nem a kreditpontok miatt olvasom a szöveget,
szeretnék továbblépni a következő részre.