>Szárazporbelégzők a COPD kezelésében


Az oldalakon szereplő orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek kapcsán bővebb információért olvassa el a gyógyszerek teljes alkalmazási előírását! A hatályos alkalmazási előírások teljes szövegét megtalálja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján. Ennek eléréséhez kattintson ide. Az OGYÉI honlapon a Gyógyszeradatbázis >> Gyógyszer neve >> Keresés indítása után a Találatok sorának végén a kék nyílra kattintás, majd a megnyíló oldalon az EMA ikonra vagy a Kísérőiratok szövegre kattintás után éri el az alkalmazási előírás teljes szövegét. Ugyanezt megtalálja készítményenkénti felsorolással és közvetlen eléréssel ennek az oldalnak a láblécében is.


 

A közlemény három legfontosabb üzenete


Megfelelő eszköz
válasszunk olyan eszközt, amelyiknek a használata egyszerűen, gyorsan és olcsón megtanítható27,
a betegek pedig szeretik14 és tudják26 is használni


Hatékony gyógyszerbevitel
válasszunk olyan eszközt, amelyik a centrális tüdőterületeken10 csökkent légzési kapacitás esetén is28,30
képes magas tüdődepozíciót létrehozni14


Mindennapi használhatóság
rendszeresen ellenőrizzük a kézszorítás erejét, és győződjünk meg arról,
hogy a beteg valóban képes az inhalációs eszköz helyes használatára26


Bevezetés

Világszerte közel 80 millióan szenvednek krónikus obstruktív tüdőbetegségben1 (COPD), és közülük évente több millióan meghalnak2. Ezek a riasztó adatok folyamatosan arra sarkallják a kutatókat, hogy keressék a betegség kezelésének, és ezen belül is a hatóanyagok légutakba juttatásának minél hatékonyabb módjait. Ennek eredményeképpen egyre jobb hatásfokkal és egyre inkább betegbarát módon működő inhalációs eszközök kerülnek forgalomba.

 

Különleges eszköz

A Genuair® (1. ábra) 2009-ben vált elérhetővé a COPD-s betegek számára3. Számos technológiai újításnak köszönhetően nőtt a teljesítménye és a biztonságossága. Széles belégzési áramlási tartományban állandó, magas tüdődepozíciót biztosít4, ami azért fontos, mert COPD-s betegeknél a belégzés ereje – ami a porbelégzők működésének alapja – kisebb, mint egészségeseknél, és napról napra, a betegség súlyosságától függően változik.
Az eszköz belső ellenállása a közepes értéktartományba lett beállítva, ami csökkent légzési kapacitás esetén is lehetővé teszi, hogy a beteg az eszközön keresztül legalább 60 liter/perc belégzési áramlást hozzon létre3,5.

Mivel a COPD gyakran társul más krónikus betegségekkel és többnyire idősebb betegeknél jelentkezik, az inhalációs eszköznek olyan speciális tulajdonságokkal kell bírnia, ami ebben a betegcsoportban is hatékony és szívesen használt eszközzé teszi. Időskorban nehézségek adódhatnak ízületi panaszok, csökkent ízületi mozgásképesség és látásromlás miatt is. A Genuair® tervezésekor ezekre a problémákra is gondoltak, és az eszköz használatát, annak külső megjelenését a lehető legegyszerűbbé tették, míg belül számos csúcstechnológiát jelentő megoldást alkalmaztak az állandó és magas tüdődepozíció biztosítására. A cél az volt, hogy a külső megjelenés egyszerű legyen, szinte magától értetődő használattal: egy olyan gyógyszerbelégző, ami a „megnyomom és beszippantom” elven működik. A Genuair® használatra kész állapotban kerül forgalomba, semmiféle más műveletre (pl. illessze be a patront a készülékbe, tegye bele a kapszulát, tekerje ide-oda stb.) nincsen szükség. Az eszköz tisztítást vagy karbantartást sem igényel.

1. ábra: A Genuair® részei

 

Egyszerű és biztonságos használat

A Genuair® működtetéséhez – a védőkupak levételét és visszahelyezését nem számolva – két műveletet kell helyesen végrehajtani:

 1. a készüléket függőlegesen tartva meg kell nyomni és el kell ereszteni a zöld adagológombot,
 2. erőteljes belégzést kell végezni.

A Genuair helyes használatát bemutató youtube videóhoz kattintson ide.

 

Az eszköz öt visszajelző rendszerrel van ellátva annak érdekében, hogy a használat minden lépése kontrollálva legyen4.

 1. Amikor a beteg lenyomja, majd felereszti a zöld adagológombot, akkor egy adag gyógyszer az eszköz inhalációs csatornájába kerül. A gyógyszeradag kész a belégzésre, megkezdhető az inhaláció. Ezt jelzi az, hogy a színes ellenőrzőablakban a piros csík zöldre vált.
 2. Beépített ellenőrzőrendszer akadályozza meg, hogy a beteg a zöld gomb lenyomása, majd felengedése után azt még egyszer lenyomja, és ismét gyógyszert juttasson az inhalációs csatornába. Nem lehet tévedésből dupla adag gyógyszert szippantani.
 3. Ha megtörtént a gyógyszer helyes belégzése, azt jól hallható hangjelenség (klikk) kíséri, és az ellenőrzőablak színe zöldről visszavált pirosra.
 4. Az eszköz végzáró rendszere az utolsó tervezett gyógyszeradag belégzése után blokkolja a zöld gombot, és megakadályozza a készülék további használatát.
 5. A dózisszámlálón piros jel figyelmeztet az utolsó adag közeledtére.

 

<< Visszalépés az előző oldalra

<< Visszalépés a kezdőlapra


TESZTKÉRDÉS


Kérjük, hogy jelölje meg a helyes választ,
majd az eredmény megtekintéséhez görgessen a képernyő aljára.

#1. Melyik állítás igaz a Genuair®-re?

Tovább

Eredmény

  Gratulálunk!
 • Ön kellően tájékozott ebben a témában.
 • A tanfolyam kódja: GENU2020
Kattintson ide a folytatáshoz!
  Ennyi sajnos kevés lesz!
 • Javasoljuk, hogy ide kattintva töltse be újra az oldalt, és olvassa el még egyszer ezt a részt.
 • FIGYELEM: Csak az oldal frissítése után tud új válaszokat megadni.
 • Csak helyes válasz(ok) megadása esetén tudja jóváíratni a kreditpontokat.
Ha nem a kreditpontok miatt olvassa a szöveget, és szeretne továbblépni a következő részre, akkor kattintson ide.